witaminy

Wiele słyszy się o znaczeniu witamin dla zdrowia i nie ma w tym żadnej przesady. Piramida żywienia jasno wskazuje, że podstawą każdej diety powinny być warzywa i owoce, a nie mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Według zaleceń dietetyków mięso powinno się spożywać dwa maksymalnie 3 razy w tygodniu, przy czym dwa razy w tygodniu najlepiej sięgać po ryby morskie. Potrzebne są dziennie aż 5 porcji warzyw i co najmniej 4 porcje owoców, co oznacza, że powinny być częścią każdego posiłku. Dzięki temu można dostarczać odpowiednią ilość składników odżywczych i witamin. Jednak teoria często mija się z praktyką, dlatego potrzebujemy zarówno probiotyków, synbiotyków, jak i suplementów diety. Już teraz zdradzimy, że wśród tych ostatnich warto sięgnąć po zdrowy tran Mollers.

Znaczenie probiotyków dla zdrowia

Probiotyki to żywe kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Najlepiej przyjmować je w postaci produktów spożywczych powstałych w procesie fermentacji mleka, takich jak kefiry, maślanki, czy jogurty. Laktoza pozytywnie wpływa na wzrost bakterii probiotycznych, dlatego to najlepszy sposób sięgania po probiotyki. Oczywiście, jeśli wybitnie nie lubisz tych produktów, to dostępne są one również w formie suplementów diety, czyli specjalnych kapsułek, które koniecznie trzeba przechowywać w lodówce, aby zachowały swoje właściwości. Przede wszystkim probiotyki budują prawidłową mikroflorę jelitową, przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu, a zatem również usuwania substancji toksycznych. Ponieważ nasza dieta często jest zbyt tłusta i ciężka, koniecznie trzeba sięgać po tego typu produkty, by poprawić metabolizm. Oczywiście najlepiej, gdy zrezygnuje się ze zbyt tłustego i ciężkiego jedzenia, wtedy probiotyki będą lepiej spełniały swoją rolę. Zapobiegają zaparciom, biegunkom i przenikaniu zbyt dużej ilości płynów do światła jelita. Warto wiedzieć, że probiotyki wspomagają wchłanianie kwasu foliowego, a także witamin z grupy B, czy witaminy K.

Jaka jest różnica między probiotykiem a synbiotykiem?

Jak już była mowa probiotyki to żywe kultury bakterii, również drożdżaki, które mają korzystny wpływ na zdrowie i mikroflorę jelita grubego. Wiele osób słyszało jeszcze nazwy prebiotyki i synbiotyki. Te ostatnie stanowią połączenie probiotyków i prebiotyków. Warto zatem dowiedzieć się czym są owe prebiotyki. One również stymulują mikroflorę jelitową, z tą różnicą, że nie zawierają żadnych mikroorganizmów. Naturalne probiotyki poza żywymi kulturami bakterii dostarczają również niezbędnych witamin, takich jak witamina A, B, czy D. Prebiotyki są niestrawialne, a ich rolą jest aktywizacja korzystnych bakterii jelitowych, zatem tworzą zgrany tandem z probiotykami. Zawarte są m.in. w cebuli, czosnku, bananach, cykorii, porach. Stosowanie synbiotyków polecane jest u osób, które mają problem z nietolerancją laktozy, jelitem drażliwym, są w trakcie antybiotykoterapii, która wyjaławia jelita, czy walczą z otyłością.

Kiedy warto sięgać po suplementy diety?

Stosowanie suplementów diety potrzebne jest przede wszystkim w okresach niedoborów, obniżonej odporności, a także w przypadku kobiet w ciąży. W przypadku tych ostatnich ważna jest suplementacja kwasu foliowego, a co do pozostałych substancji odżywczych należy wykonać niezbędne badania i skonsultować się z lekarzem. Zrobienie prostego testu na niedoboru witamin i minerałów pozwoli poznać stan zdrowia i odpowiednio reagować. Niewątpliwie suplementy diety często potrzebne są sportowcom, którzy mają wzmożone zapotrzebowanie na składniki odżywcze, zwłaszcza potas, magnez, które usuwane są wraz z potem. Jeśli chodzi o magnez to jego suplementacja rekomendowana jest również dla osób, które żyją w ciągłym stresie bądź mają problemy z kurczami mięśni. W przypadku dolegliwości natury zdrowotnej zawsze oczywiście najpierw warto skonsultować się z lekarzem.

Tran – jego znaczenie dla odporności dzieci i dorosłych

Niewątpliwie sięganie po suplementy może pomóc wzmacniać odporność. Świetnie w tej roli może sprawdzić się zdrowy tran Mollers. To nic innego jak olej z wątroby dorsza, który dostarcza niezbędnych kwasów Omega-3, a także witaminę D, która jest bardzo ważna w budowaniu odporności, zarówno dzieci, jak i dorosłych. Witamina D w formie tranu jest dobrze przyswajalna, wszak jest ona rozpuszczalna w tłuszczach. Mollers może być dodatkiem do codziennej diety, a rekomendowany jest zwłaszcza od jesieni do wiosny, czyli w okresach wzmożonej aktywności wirusów.

Zarówno probiotyki, synbiotyki, jak i tran dostarczają potrzebnych witamin. Ich włączenie do codziennej diety jest rekomendowane i z pewnością prowadzi do znacznej poprawy stanu zdrowia i odporności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here