czym zastąpić bułkę tartą

Nieraz życie nie układa się po naszej myśli. Znalazłeś fantastyczny przepis i już masz ochotę go wypróbować, ale okazuje się, że nie masz wszystkich potrzebnych ci do tego składników. To normalne, że nie chce ci się lecieć na drugi koniec miasta wyłącznie po bułkę tartą, dlatego próbujesz znaleźć dla niej jakiś zamiennik – na szczęście do wyboru masz wiele opcji. To nieprawda, że jest ona niezbędna do panierowania mięsa czy ryb. Niekoniecznie też właśnie w niej musisz obtaczać warzywne bądź jajeczne kulki.

Czym zastąpić bułkę tartą?

Zaraz odkryjesz dla niej wiele wspaniałych alternatyw. Czasami są one nawet lepsze, bo zawierają mniej kalorii, a przy tym więcej dobrych składników odżywczych. A musisz dbać o to, by twoje potrawy były zarazem smaczne i zdrowe.

kotlet

Pierwszy sposób z całą pewnością przypadnie ci do gustu, jeżeli na co dzień liczysz kalorie lub przynajmniej dbasz o swoją linię. W nim zastąpisz bułkę tartą otrębami pszennymi bądź zarodkami pszennymi. Oba te produkty są niesamowicie tanie, a zarazem wydajne. Wyglądają jak mieszanka drobniutkich ziarenek, w których bez problemu obtoczysz mięsne kotlety, pulpety i inne wyroby. Podobnie jak bułka tarta te dwa produkty spożywcze zawierają gluten, ale za to dostarczają do organizmu mniejszych ilości kalorii. Zwróć też uwagę na to, że są one jednym z lepszych źródeł błonnika pokarmowego. A to właśnie dzięki tej substancji nasycasz apetyt na dłużej i rzadziej odczuwasz głód.

Podobnym działaniem co otręby i zarodki wykażą się płatki zbożowe. One również są świetnym produktem spożywczym dla osób dbających o swoją wagę i zdrowie. Co prawda zawierają niemalże tyle samo kalorii ile bułka tarta, ale za to znajdziesz w nich błonnik pokarmowy, który poprawi twoją perystaltykę jelit. Sprawi, że układ metaboliczny będzie funkcjonować znacznie lepiej, a ty przestaniesz czuć się ociężały i zmęczony tuż po posiłku. Jeżeli jednak płatki zbożowe w standardowej formie są dla ciebie za duże, spokojnie możesz je zmielić w młynku lub zmiksować blenderem. Stworzą wtedy fajną papkę, która znakomicie odnajdzie się w roli panierki do mięsa i warzyw.

Mielenie lub miksowanie jest też świetnym sposobem na stworzenie panierki z orzechów bądź nasion. Jeśli więc wciąż nurtuje cię pytanie, czym zastąpić bułkę tartą, bo nie chcesz używać ani otrębów, ani zarodków, ani płatków zbożowych, poszukaj w swoich szafkach kuchennych pestek dyni, nasion słonecznika lub sezamu. Z każdego z tych trzech produktów będziesz mógł przygotować wyśmienitą, aromatyczną i bardzo zdrową panierkę. Orzechów i nasion zazwyczaj niestety brakuje w dietach większości Polaków, dlatego warto je wprowadzać do jadłospisów, gdy tylko nadarzy się do tego jakaś okazja.

jajko

Tak naprawdę jednak wcale nie musisz posługiwać się ani bułką tartą, ani żadną jej zdrowszą wersją. Jeżeli chcesz zacząć przygotowywać takie dania, które będą świetne dla twojej sylwetki i urody, powinieneś całkowicie zrezygnować z obtaczania ich w panierce. Niestety ale panierka potrafi nawet kilkukrotnie zwiększyć kaloryczność każdej potrawy. Chłonie tłuszcz jak gąbka, przez co obtoczony w niej kotlet staje się istnym zabójcą dla zdrowia i sylwetki. A nie musisz wcale smażyć mięsa czy ryby, aby przygotować danie obiadowe, które zasmakuje całej rodzinie lub znajomym. Naucz się przyrządzać wspaniałe dania bez panierki. Szybko się do nich przyzwyczaisz i już nigdy nie wrócisz do tradycyjnej obróbki termicznej.

Co takiego możesz więc zrobić z kawałkami mięsa, aby nadać mu wyjątkowego smaku i aromatu? Skorzystaj z różnorodnych przypraw! Zabaw się nimi i nadaj swojemu daniu niesamowitych kolorów. Nie musisz, a wręcz nie powinieneś się ograniczać. Daj upust swojej fantazji i zacznij kombinować, łącząc ze sobą takie przyprawy, których nigdy wcześniej razem nie stosowałeś. Nawet jeśli wydaje ci się, że ostra papryka totalnie nie pasuje do tymianku, może się okazać, że jesteś w sporym błędzie. Najznakomitsze dania powstają właśnie w taki sposób. Ty też możesz je tworzyć, o ile tylko się odważysz.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here