Kiszonki to produkty, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Do niedawna najbardziej znane były kiszone ogórki oraz kiszona kapusta. Ze względu na mnóstwo wartości odżywczych gospodynie domowe zaczęły kisić różne inne owoce i warzywa.
Jakie produkty można kisić?
Najwięcej przepisów dotyczy kiszenia kapusty i ogórków. Okazuje się, że przepisy na kiszonki są bardzo proste do wykonania, nie wymagają dużej ilości składników, nie są zbyt kosztowne ani czasochłonne. Im starszy przepis, tym chętniej z niego korzystamy. Na stronach internetowych znaleźć można między innymi sprawdzone przepisy zatytułowane: babcine ogórki, babciny sposób na ogórki kiszone, babciny przepis, który zawsze się udaje, domowe kiszenie kapusty. Doświadczenie pokazuje, że można kisić praktycznie wszystkie warzywa. Coraz częściej gospodynie próbują kisić pomidory, paprykę, marchewkę, czosnek, a nawet rzodkiewkę. Proces fermentacji sprawia, że kiszone warzywa stają się miękkie. Jeśli nie mamy możliwości samodzielnie zrobić kiszonek, to możemy skorzystać z oferty sklepów, takich jak Słoneczne Pole, które w sposób naturalny kiszą różne warzywa, a czasem nawet owoce.
Kiszone buraki
Jednym z warzyw, który posiada bardzo dużo właściwości odżywczych i zdrowotnych jest burak. To wydawałoby się zwykłe, popularne warzywo ma nieoceniony wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Często stosowany jest przy walce z różnego rodzaju nowotworami. Buraki bardzo dobrze oddziałują na serce, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają pracę wątroby oraz nerek, wzmacniają odporność i poprawiają koncentrację. Poza tym buraki, ze względu na swoją niską kaloryczność, są dobre dla osób, które są na diecie. Burak ma mnóstwo właściwości odżywczych w każdej postaci: surowej, gotowanej, kiszonej lub w formie wyciskanego soku. Burak jest składnicą takich witamin i minerałów jak potas, żelazo, fosfor, witaminy A, C oraz z grupy B. Ze względu na specyficzny zapach ziemi, nie każdy lubi buraki w postaci surowej czy gotowanej, za to w postaci kiszonej już nie wyczuwa się tego ziemistego smaku.
Kiszone produkty nie dla wszystkich
Dlaczego warto spożywać kiszone produkty? Dlatego, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i niezbędnych składników odżywczych. Jedną z korzyści regularnego spożywania kiszonek jest właściwa praca jelit, wzmocnienie odporności organizmu. Jest jednak pewna grupa osób, która musi ograniczyć spożywanie kiszonych produktów. Chodzi o osoby z podwyższonym ciśnieniem tętniczym, a także osoby, które mają rozrzedzoną przez leki krew. Zminimalizować ilość produktów kiszonych powinny również osoby, które mają uczulenie na histaminę albo mają zalecone spożywanie lekkostrawnych produktów.
Bez względu na to, jaki mamy przepis na kiszenie warzyw takich jak kapusta, ogórek lub burak, ważne jest regularne, oczywiście, umiarkowane spożywanie tych produktów. Być może nie każdy kiszony owoc lub warzywo będzie odpowiedni dla naszych kubków smakowych, ale dobrze jest wtedy spożywać ten, który nam smakuje. Dzięki temu zapewnimy naszemu organizmowi niezbędne składniki do właściwego funkcjonowania.
Więcej ciekawostek kulinarnych znajdziesz w serwisie http://pomyslowa-kuchnia.pl.